Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών δημιούργησε ένα αρχείο από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια του έτους 2016-2017.

Από κάθε παρουσίαση διαλέξαμε 4-5 σημαντικές διαφάνειες και δημιουργήσαμε ένα αρχείο που περιλαμβάνει όλα τα θέματα που αναπτύχθηκαν.

Μπορείτε εύκολα να κατεβάσετε το αρχείο αυτό που πιστεύουμε θα σας φανεί χρήσιμο στην κλινική πρακτική.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι το site του οργανισμού θα εκσυγχρονισθεί και θα ανανεωθεί σύντομα.


Με συναδελφική εκτίμηση,
Κώστας Βέμμος


ΚΑΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Είσοδος ΜελώνΚατευθυντήριες Οδηγίες

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση της ανευρυσματικής υπαραχνοειδούς αιμορραγίας από την AHA/ASA.
Διαβάστε το άρθρο.


Αντιθρομβωτική αγωγή και πρόληψη της θρόμβωσης: νέες κατευθυντήριες οδηγίες του American College of Chest Physicians CHEST guidelines.
Διαβάστε το άρθρο.


Νέες κατευθυντήριες οδηγίες πρόληψης και θεραπείας των νοητικών διαταραχών και της άνοιας.
Διαβάστε το άρθρο.


Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη νόσο εξωκρανιακών καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών.
Διαβάστε το άρθρο.


Περισσότερα κείμενα οδηγιών.
Μετάβαση στην κατηγορία.

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Έχουμε 40 επισκέπτες συνδεδεμένους
 • Welcome to Stroke.gr
 • Welcome to Stroke.gr
 • Welcome to Stroke.gr
 


 
 
   
Η άμεση μηχανική θρομβεκτομή είναι ισότιμη του συνδυασμού θρομβόλυσης-μηχανικής θρομβεκτομής σε ασθενείς με σοβαρό εγκεφαλικό και απόφραξη μεγάλου αγγειακού κλάδου της πρόσθιας κυκλοφορίας.
Περισσότερα...
 
Η χορήγηση πιογλιταζόνης σε ασθενείς με παροδικό ή μόνιμο εγκεφαλικό επεισόδιο και αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνει τον κίνδυνο των υποτροπών εγκεφαλικού και εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Περισσότερα...
 
Μετά από 10ετή παρακολούθηση των ασθενών της μελέτης CREST η αγγειοπλαστική της καρωτίδας είναι ισότιμη της ενδαρτηρεκτομής.
Περισσότερα...
 
Η αγγειοπλαστική της καρωτίδας με χρήση stent δεν είναι κατώτερη της καρωτιδικής ενδαρτηρεκτομής σε ασθενείς με σοβαρού βαθμού ασυμπτωματική στένωση της καρωτίδας.
Περισσότερα...
 
Υψηλός επιπολασμός ασβεστοποίησης του ενδοκρανιακού τμήματος της έσω καρωτίδας στο γενικό πληθυσμό (>80%).
Περισσότερα...
 
Η έκβαση των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή που έπαθαν εγκεφαλική αιμορραγία λόγω κουμαρινικών παραμένει κακή παρά την ταχεία διόρθωση του INR μετά από χορήγηση συμπλεγμάτων προθρομβίνης (prothrombin complex concentrates, PCCs).
Περισσότερα...
 
Το 20% των περιπτώσεων καρωτιδικής ενδαρτηρεκτομής σε ασυμπτωματικούς ασθενείς γίνεται σε άτομα με μικρό προσδόκιμο επιβίωσης. Το όφελος από την ενδαρτηρεκτομή σε αυτούς τους ασθενείς είναι αβέβαιο.
Περισσότερα...
 
H έλλειψη σωματικής άσκησης ευθύνεται για το 10% των θανάτων παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι η εξάλειψη της σωματικής αδράνειας θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού κατά 0.68 έτη (από 0.41 έως 0.95).
Περισσότερα...
 
Ταχεία αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης της πρώτες ώρες μετά από εγκεφαλική αιμορραγία μειώνει τον όγκο του αιματώματος και βελτιώνει την έκβαση (The INTERACT1 study).
Περισσότερα...
 
Η κατανάλωση κρόκου αυγού συσχετίζεται με το φορτίο της καρωτιδικής πλάκας και θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με αυξημένο καρδιοαγγειακό κίνδυνο.
Περισσότερα...
 
Η χρήση στατινών σε ασθενείς με φυσιολογικά ή λίγο αυξημένα τριγλυκερίδια συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης παγκρεατίτιδας.
Περισσότερα...
 
Η προσθήκη της μέτρησης του carotid intima-media thickness (CIMT) βελτιώνει ελάχιστα την προγνωστική αξία του Framingham Risk Score σε σχέση με το έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού, με αποτέλεσμα μικρή κλινική αξία.
Περισσότερα...
 
Δεν υπάρχει διαφορά στην έκβαση ασθενών με διαχωριστικό ανεύρυσμα των εξωκρανιακών καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών όσον αφορά στη θεραπεία με αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά.
Περισσότερα...
 
Ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή έχουν αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων και αιμορραγίας. Τα κουμαρινικά μειώνουν τον κίνδυνο θρομβοεμβολών ενώ ο συνδυασμός κουμαρινικών-ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγιών.
Περισσότερα...
 
Ο συνδυασμός ασπιρίνης-κλοπιδογρέλης σε ασθενείς με κενοχωριώδη έμφρακτα (Lacunar) δεν μειώνει τον κίνδυνο υποτροπών αλλά διπλασιάζει τον κίνδυνο των αιμορραγιών και αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με ασπιρίνη (SPS3 Trial).
Περισσότερα...
 
Περισσότερα  Νέα | Ανακοινώσεις | Σημαντικά Άρθρα Τελευταία Ενημέρωση : 06 - 04 - 2016
 


 
 
 
 

 
 
 Πότε μπορεί να έχεις εγκεφαλικό
 • Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία ή παράλυση στο μισό μέρος του σώματος (μπορεί να υπάρχουν στο πρόσωπο, χέρι ή πόδι)
 • Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία
 • Ξαφνική απώλεια της όρασης από το ένα ή και τα δύο μάτια
 • Ξαφνική σύγχυση ή αστάθεια στο περπάτημα
 • Ξαφνικό δυνατό, ασυνήθιστο πονοκέφαλο

 Τι πρέπει άμεσα να κάνεις
 • Κάλεσε το ΕΚΑΒ
 • Ξάπλωσε κάπου
 • Μην παίρνεις κανένα χάπι