Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου κυρίως στους άνδρες. PDF Εκτύπωση E-mail

Μεγάλης κλίμακας μελέτη στην Ευρώπη προσπάθησε να συσχετίσει την αυξημένη αρτηριακή πίεση με τον καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες. Προηγούμενες μελέτες πάνω σε αυτό το θέμα έδωσαν μεικτά αποτελέσματα.

Η μελέτη περιέλαβε δεδομένα 289.454 ανδρών και 288.345 γυναικών, τα οποία προήλθαν από το project Metabolic Syndrome and Cancer (Me-Can) με ομάδες ασθενών από Νορβηγία, Σουηδία, Αυστρία και που έκαναν τακτικές εξετάσεις στο διάστημα 1972 - 2005.

Μετά από μια μέση περίοδο παρακολούθησης 12 ετών και παραβλέποντας το πρώτο έτος, διαγνώστηκε καρκίνος  σε 22.184 άνδρες και 14.744 γυναίκες, ενώ θάνατος από καρκίνο καταγράφηκε σε 8.724 άνδρες και 4.525 γυναίκες. Επίσης καταγράφηκε ότι ο κίνδυνος τόσο για την ανάπτυξη καρκίνου όσο και ο θάνατος από αυτόν είναι ανάλογος με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Η αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου σε σχέση με την αύξηση της πίεσης του αίματος ήταν στατιστικά σημαντική για τους άνδρες με μεγάλες πιθανότητες ανάπτυξης διαφορετικών καρκίνων συμπεριλαμβανομένων του εντέρου, των πνευμόνων, του δέρματος και των νεφρών. Ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης οποιουδήποτε καρκίνου αυξήθηκε κατά 29% μεταξύ των ανδρών.

Η μελέτη αυτή βασίζεται στην παρακολούθηση και δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ αρτηριακής πίεσης και καρκίνου απ' τη στιγμή που η πίεση μπορεί να είναι απτή απόδειξη για ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Ο διαβήτης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνο, και η υπέρταση μπορεί ως κομμάτι του μεταβολικού συνδρόμου να αυξάνει τον κίνδυνο, όχι όμως και να αποτελεί από μόνη της παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο.  


Διαβάστε το άρθρο.