Μαιάνδρου 23
11528, Αθήνα

10 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΙΟ

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα ήταν χρήσιμο ασθενείς που έχουν πάθει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο να λάβουν υπόψιν τους μερικές επιπρόσθετες συστάσεις από τον Ελληνικό Οργανισμό Εγκεφαλικών. Οι συστάσεις αυτές απευθύνονται επίσης στους φροντιστές των ασθενών και τα μέλη της οικογένειας που έρχονται σε επαφή και φροντίζουν τους ασθενείς.

 1. Ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες και συστάσεις της επιστημονικής ομάδας και του Υπουργείου Υγείας που ενημερώνουν καθημερινά όλους τους Έλληνες.
 2. Άτομα που έχουν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο είναι υψηλού κινδύνου να νοσήσουν από τον κορωνοϊό για τους εξής απλούς λόγους.
  1. Είναι κυρίως μεγάλης ηλικίας.
  2. Έχουν συνήθως και άλλα νοσήματα όπως διαβήτη, υπέρταση, κάπνισμα, καρδιακές παθήσεις, και χρόνιες πνευμονοπάθειες, κλπ.
  3. Αρκετοί ασθενείς έχουν μόνιμη ελαφρά έως βαριά αναπηρία και έχουν ανάγκη συνεχούς φροντίδας από άλλο άτομο.
 3. Αναβολή για τους επόμενους 1-2 μήνες όλων των προγραμματισμένων ραντεβού παρακολούθησης και όλων των προγραμματισμένων εξετάσεων που γίνονται για χρόνια παρακολούθηση των ασθενών. Ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή με κουμαρινικά φάρμακα (sintrom) θα συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους για το πότε θα κάνουν την εξέταση INR.
 4. Θα ήταν ωφέλιμο για τους ασθενείς να μειωθούν στο ελάχιστο για τους επόμενους τουλάχιστον δύο μήνες οι επισκέψεις συγγενών και φίλων. Μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο επισκεπτόμαστε τους ασθενείς με αναπηρία μετά από εγκεφαλικό.
 5. Για τους ασθενείς που έχουν πρόσφατο εγκεφαλικό και βρίσκονται σε κέντρα αποκατάστασης θα πρέπει επίσης να μειωθούν οι επισκέψεις των συγγενικών προσώπων σε συνεργασία με τους θεράποντες γιατρούς και τη διοίκηση του κέντρου.
 6. Ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που επισκέπτονται κέντρα αποκατάστασης σαν εξωτερικοί, θα ήταν σκόπιμο για το επόμενο διάστημα να διακόψουν για λίγο καιρό, σε συνεργασία πάντα με το υπεύθυνο επιστημονικό προσωπικό του κέντρου. 

2020 03 22 22335

7. Ασθενείς με χρόνιο εγκεφαλικό επεισόδιο περισσότερο των 6 μηνών που διαμένουν στο σπίτι τους, συνιστούμε να διακόψουν για μερικές εβδομάδες (4-8) τις κατ΄οίκον συνεδρίες (φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας, κλπ). Ο κίνδυνος μεταφοράς του ιού με τις κατ΄ οίκον επισκέψεις είναι μεγάλος.

8. Οι ασθενείς με εγκεφαλικό συνεχίζουν κανονικά την θεραπευτική τους αγωγή και δεν πρέπει να λαμβάνουν κανένα προτεινόμενο επί πλέον φάρμακο ή συμπλήρωμα που θα μπορούσε να τους προφυλάξει από τον κορωνοϊό.

9. Συνάδελφοι ιατροί που φροντίζουν ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, θα πρέπει αυτή τη χρονική περίοδο να μειώσουν στο απολύτως απαραίτητο τα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις. Οι περισσότερες είναι περιττές και θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς τους να μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

10. Για όλους τους ασθενείς, ακόμη και για αυτούς που έχουν πλήρως γίνει καλά, καθώς και για τα άτομα που τους φροντίζουν, η οδηγία είναι σαφής: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ