Μαιάνδρου 23
11528, Αθήνα
October 28, 2021
November 3, 2021
November 9, 2021
28-29 October 2021

13th World Stroke Congress

 

view more

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών με τίτλο "Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια"

 

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών με τίτλο "Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια" από τις Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας. Είμαστε ευγνώμονες στους περισσότερους από 90 συνάδελφους ιατρούς και επιστήμονες υγείας που συμπύκνωσαν τη γνώση και εμπειρία τους σε αυτές τις 440 σελίδες.

Παρατίθεται ο πρόλογος του κ. Κ. Βέμμου εκ μέρους των επιμελητών έκδοσης:

"Υπηρετώ τους ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) για περισσότερο από 30 χρόνια με επιμονή, επιστημοσύνη, πάθος και ταπεινότητα. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, η φροντίδα των ασθενών με ΑΕΕ έχει αδιαμφισβήτητα βελτιωθεί σημαντικά. Από την άλλη, ωστόσο, υπολείπεται ακόμη σημαντικά από το ιδανικό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό, οι συνεργάτες μου στον Ελληνικό Οργανισμό Εγκεφαλικών και εγώ επιμεληθήκαμε αυτής της προσπάθειας με αίσθημα ευθύνης και περισσή φροντίδα με σκοπό να προσφέρουμε ένα ακόμη εργαλείο στην προσπάθεια της περαιτέρω βελτίωσης της φροντίδας των ασθενών με ΑΕΕ στην Ελλάδα. Μέλημά μας ήταν να προσφέρουμε ένα βιβλίο το οποίο θα έχει στο επίκεντρό του τον Ασθενή, και όχι απλώς το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο ως νοσολογική οντότητα. Ένα κείμενο το οποίο θα συνοδεύσει τον Ιατρό και τον Ασθενή σε όλη την πορεία του: από την ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου αρκετά χρόνια πριν το επεισόδιο και την πρόληψη αυτού, στην οξεία φάση και την επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερης έκβασης, στην αποκατάσταση και τη μεγαλύτερη δυνατή λειτουργικότητα, έως την παρακολούθηση του ασθενούς για όλα τα χρόνια που θα ακολουθήσουν μετά το επεισόδιο και την πρόληψη της υποτροπής και διατήρησης της υψηλότερης δυνατής ποιότητας ζωής. Από το Α έως το Ω.

Στην προσπάθειά μας αυτή, είχαμε την εξαιρετική τιμή και χαρά να έχουμε τη γενναιόδωρη συνδρομή δεκάδων υψηλού επιπέδου επιστημόνων οι οποίοι χωρίς να φεισθούν προσπάθειας και χρόνου, μοιράστηκαν τη γνώση και την κλινική εμπειρία τους μέσα από τα κείμενα τους. Τους εκφράζουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας την οποία πιστεύουμε ότι θα συμμερισθούν όσοι μελετήσουν αυτό το βιβλίο.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει υπάρξει κατακόρυφη αύξηση της κατανόησης και γνώσης σχεδόν όλων των πτυχών του ΑΕΕ, όπως η πρωτογενής πρόληψη, η αιτιολογία και η παθοφυσιολογία, η διαγνωστική προσπέλαση, η οξεία αιτιολογική και υποστηρικτική αντιμετώπιση, η δευτερογενής πρόληψη και η αποκατάσταση. Πλέον, η Stroke Medicine έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά, τόσο σε ευρύτητα όσο και σε βάθος, και εκτείνεται σαφώς πέρα από τα όρια των ιατρικών ειδικοτήτων, τα οποία πλέον ξεπερνά και διαπερνά. Στο πλαίσιο αυτό,

Εξώφυλλο βιβλιού Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια

το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες που μεριμνούν για ασθενείς με ΑΕΕ και συμβάλλουν στην πρόληψη, αντιμετώπιση ή αποκατάσταση τους, όπως είναι οι Παθολόγοι, Νευρολόγοι, Καρδιολόγοι, Γενικοί Ιατροί, Ιατροί Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Αγγειοχειρουργοί, Νευροχειρουργοί, Ακτινολόγοι, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο Ιατρό ή Επιστήμονα Υγείας που ενδιαφέρεται να επεκτείνει τις γνώσεις του και να εμβαθύνει στο συγκεκριμένο τομέα.

Τέλος, ελπίζω και πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει πηγή γνώσης και έμπνευσης για τους νεαρότερους Ιατρούς και θα τους ωθήσει να ασχοληθούν πιο ενεργά με την Stroke Medicine τόσο σε κλινικό επίπεδο όσο και ερευνητικό και να πλαισιώσουν όσους βρισκόμαστε ήδη σε αυτό το χώρο, και με αυτό τον τρόπο να συμβάλουν ενεργά στην προώθηση της Ιατρικής και της Έρευνας στους ασθενείς με ΑΕΕ."

Μπορείτε να παραγγείλετε τα «Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια» online εδώ.

2019 11 28 21531

Τι είναι η μελέτη SUN4Patients;


Πρόκειται για προοπτική, πολυκεντρική μη παρεμβατική μελέτη παρατήρησης ασθενών που υπέστησαν οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο για πρώτη φορά (ισχαιμικό ή αιμορραγίκο) (κωδικοί ICD-10: I61, I63 και I64) και εισήχθησαν σε χρονικό διάστημα 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων σε επτά (7) Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας στα οποία διεξάγεται η μελέτη. Όλοι οι ασθενείς θα παρακολουθούνται για τρεις (3) μήνες. Επιπλέον, για το χρονικό διάστημα του ενός (1) έτους θα παρακολουθηθεί μια υπο-ομάδα 300 ασθενών για τη καταγραφή δεδομένων σχετικά με τις ανάγκες υγείας τους μετά την έξοδό τους από το Νοσοκομείο, τις κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες της νόσου, τη χρήση των υπηρεσιών υγείας (φαρμακευτική αγωγή, αποκατάσταση, συχνότητα επισκέψεων σε τακτικά ιατρεία Νοσοκομείων/γιατρούς) και την απώλεια παραγωγικότητας. Η εγγραφή και η παρακολούθηση των ασθενών εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 18 μήνες.
Κατά την υλοποίηση του έργου θα τηρηθούν όλες οι αρχές Βιοηθικής και Δεοντολογίας και θα υπάρχει πλήρης εναρμόνιση με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων – GDPR της ΕΕ 2016/679. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

2019 11 28 21538

 

 

"Βελτιώνοντας τη φροντίδα των ασθενών
με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο
με όρους διαχείρισης, κόστους και αποτελεσμάτων υγείας"

 

2019 11 28 21405

World Stroke Day: «Το εγκεφαλικό και προλαμβάνεται και θεραπεύεται»

 

Την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το Εγκεφαλικό, που αποτελεί την πρώτη αιτία αναπηρίας στους ηλικιωμένους και τη δεύτερη αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο, με σκοπό την ενίσχυση της πρόληψης, υπογράμμισε η δράση που πραγματοποίησε με επιτυχία τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών (Hellenic Stroke Organization). Της δράσης ηγήθηκαν η Ελένη Κορομπόκη και η Ανίκα Πλωμαρίτογλου, μέλη του ΔΣ του Οργανισμού. Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Εγκεφαλικών, όπως έχει καθιερωθεί η 29η Οκτωβρίου και με σύνθημα «Το Εγκεφαλικό Επεισόδιο και προλαμβάνεται και θεραπεύεται», στήθηκε μια σημαντική καμπάνια ενημέρωσης στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, στο στεγασμένο τμήμα. Για περισσότερες από τέσσερις ώρες, μέλη του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών και ειδικοί επιστήμονες διένειμαν ενημερωτικό υλικό για το Εγκεφαλικό, την πρόληψη και τους τρόπους θεραπείας του. Εκατοντάδες πολίτες, ενημερώθηκαν για τη λήψη μέτρων προστασίας, ενώ έμαθαν πως να αναγνωρίζουν το Εγκεφαλικό, από τα πρώτα σημάδια, ώστε η αντιμετώπισή του να καταστεί άμεση.

Σε δηλώσεις τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών Κωνσταντίνος Βέμμος και ο Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Σπέγγος στάθηκαν στη σημασία της πρόληψης του Εγκεφαλικού, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από την αντιμετώπιση των παραγόντων που συντελούν στην εμφάνισή του. Στο πλευρό του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών και η αγαπημένη Ελληνίδα ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος,  και συγγραφέας Κάρμεν Ρουγγέρη, η οποία γνωρίζει πως να περνάει μηνύματα με άμεσο τρόπο, όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες. Παρούσα στη δράση ήταν και η Βικτώρια Αλεξανδράτου ιδρυτής, μέτοχος και Διευθύνων Σύμβουλος εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, η οποία μοιράστηκε τη δική της προσωπική εμπειρία: πως είναι να χάνεις τη μητέρα σου από εγκεφαλικό.

Ο κύριος στόχος του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών είναι να βελτιώσει την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών στην Ελλάδα, παρέχοντας ιατρική κατάρτιση σε επαγγελματίες υγείας και στο ευρύ κοινό. Προσφέροντας συνεχή ενημέρωση σχετικά με τις νέες εξελίξεις σε ότι αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, ο HSO αποσκοπεί στον καθορισμό του βέλτιστου τρόπου διαχείρισής τους και την καθιέρωση κοινής γραμμής πλεύσης από όλα τα κέντρα πανελλαδικώς.

Η καμπάνια ενημέρωσης αγκαλιάστηκε από δημοφιλή Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία έκαναν αναφορά σε αυτή, όπως ο τηλεοπτικός ΑΝΤ1 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, καθώς επίσης ΤαΝέα,  ΑΠΕ,  Real.gr,  Capital.gr,  In.gr,  Protagon.gr,  Iatronet.gr και άλλα.

HSO World stroke day 2018

 

  

 

 

 

 

 

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών στην εκπομπή "Οδηγός Καλής Ζωής"

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών, Κωνσταντίνος Βέμμος και ο Επεμβατικός Νευροακτινολόγος Παναγιώτης Παπαναγιώτου, εξηγούν με απλά λόγια τις αιτίες, τις δυνατότητες πρόληψης αλλα και την αντιμετώπιση των Αγγειακών Εγκεφαλικών επεισοδίων, στην εκπομπή "Οδηγός Καλής Ζωής"

2019 07 05 93845

Δείτε την εκπομπή εδώ

Ευκαιρίες για Έρευνα στα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια

 

Σας ενδιαφέρει να κάνετε Έρευνα στα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια; Στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό; Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες! Στείλτε μας ένα μήνυμα στο  και ελάτε να εξετάσουμε μαζί τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. 

Τα μέλη του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών έχουν έντονη ερευνητική δραστηριότητα και παραγωγή γνώσης, δημοσιευμένη στα σημαντικότερα διεθνή περιοδικά όπως το New England Journal of Medicine, Lancet, Circulation, Stroke και άλλα. Μπορείτε να βρείτε τη λίστα με τις δημοσιεύσεις των μελών του ΔΣ του Οργανισμού εδώ

Κάνετε το επόμενο βήμα στη σταδιοδρομία σας τώρα! Επικοινωνήστε μαζί μας!

 

  ESOC2017

 

 

Πότε μπορεί να έχεις εγκεφαλικό

  • Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία
  • Ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο
  • Ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα ή παράλυση κάποιου άκρου
  • Ξαφνική σύγχυση, ζάλη ή αστάθεια στο περπάτημα
  • Ξαφνική απώλεια ή διαταραχή της όρασης
  • Ξαφνικό δυνατό, ασυνήθιστο πονοκέφαλο

 

Τι πρέπει άμεσα να κάνεις

  • Κάλεσε το ΕΚΑΒ
  • Ξάπλωσε κάπου
  • Μην παίρνεις κανένα χάπι

Επικοινωνία Γίνετε Μέλος

Untitled 1 new

Νεα και Ανακοινωσεις

Συνέδριο HSO 2021

Tο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών θα διεξαχθεί φέτος για πρώτη φορά αποκλειστικά διαδικτυακά στις 19-20 Μαρτίου 2021. Το συνέδριο θα αξιολογηθεί από τον Πανελλήνιο Ια ...
Περισσότερα

Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών 2020

Tο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών θα διεξαχθεί στις 6-7 Μαρτίου 2020 στην Αθήνα (ξενοδοχείο PRESIDENT).  Το συνέδριο θα αξιολογηθεί από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για τη ...
Περισσότερα

Stroke in 2019, Ioannina, 15/03/2019

Μια σημαντική επιστημονική ημερίδα, με Ευρωπαϊκό χαρακτήρα, θα λάβει χώρα στα Ιωάννινα, την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, υπό τον τίτλ ...
Περισσότερα

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών με τίτλο "Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια" από τις Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας.

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών με τίτλο "Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια" από τις Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας. Μπορείτε να παραγγείλετε τώρα τα «Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδι ...
Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών: «Το εγκεφαλικό και προλαμβάνεται και θεραπεύεται»

   Την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το Εγκεφαλικό, που αποτελεί την πρώτη αιτία αναπηρίας στους ηλικιωμένους και τη δεύτερη αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο, με ...
Περισσότερα

Υποβολή περιλήψεων για το Συνέδριο του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών 2019

΄Εως τις 10 Δεκεμβρίου 2018 θα γίνονται δεκτές οι περιλήψεις εργασιών για το Συνέδριο του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών 2019. Υποβολή περίληψης  
Περισσότερα

Νέες κατευθυντήριες γραμμές της ESC/ESH για τη διαχείριση της αρτηριακής υπέρτασης

Ανακοινώθηκαν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση της αρτηριακής υπέρτασης απο την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας και Υπέρτασης (ESC/ESH). Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Περισσότερα

Clinical Stroke Research Fellow post

Η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει προκηρύξει μία θέση Clinical Stroke Research Fellow με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Γ. Ντάιο. Η διάρκεια της σύμβασης είναι αρχ ...
Περισσότερα

21ο Stroke Summer School of the European Stroke Organisation

Το 21ο Stroke Summer School του European Stroke Organization φέτος πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Λεπτοκαρυά & Λάρισα από τις 10 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2017 σε συνεργασία με τον Ελλην ...
Περισσότερα

Αξιοσημείωτα αποτελέσματα σημαντικών κλινικών μελετών που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο 3ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εγκεφαλικών (ESO)

Η  μηχανική θρομβεκτομή σε επιλεγμένους ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό μεταξύ των 6 και 24 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων, μείωσε σημαντικά την αναπηρία, σύμφωνα με αποτελέσματα της κλινικής ...
Περισσότερα