March 24, 2023
August 25, 2023
October 10, 2023
24-26 Μαΐου 2023

9th European Stroke Organisation Conference

View more

Ετήσιο Συνέδριο Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών 2024

Το φετινό Συνέδριο του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών θα διεξαχθεί στις 23-24 Φεβρουαρίου 2024 στην Αθήνα, αποκλειστικά με φυσική παρουσία και με τη συνεργασία σημαντικών Επιστημονικών Φορέων του χώρου. Αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του Οργανισμού, όπου ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν σε μία επιστημονική συνάντηση που είναι πυκνή σε παρουσίαση νέων επιστημονικών δεδομένων, αλληλεπίδραση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με όλες τις πτυχές του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου όπως η πρωτογενής πρόληψη, η αιτιολογία και η παθοφυσιολογία, η διαγνωστική προσπέλαση, η οξεία αιτιολογική και υποστηρικτική αντιμετώπιση, η δευτερογενής πρόληψη και η αποκατάσταση. Σε αντιστοιχία με τον διεπιστημονικό χαρακτήρα του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών και το ευρύ πλήθος των διαφορετικών ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη φροντίδα του ασθενή με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, το Συνέδριο απευθύνεται σε μια μεγάλη γκάμα Ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτών, θεραπευτών και άλλων επιστημόνων υγείας: παθολόγων, καρδιολόγων, γενικών ιατρών, φυσιάτρων, νευρολόγων, νευροχειρουργών, αγγειοχειρουργών, επεμβατικών, εντατικολόγων, ακτινολόγων, νοσηλευτών, φυσιοθεραπευτών, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, και άλλων.


Δείτε το επιστημονικό πρόγραμμα

kinouriaImage

ΠΑΓΚOΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ 2022

Πριν λίγα χρόνια, ένας από τους ταχύτερους ανθρώπους στον κόσμο με 4 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, ξαφνικά ένα πρωινό μετά τη καθημερινή γυμναστική του αισθάνθηκε αδυναμία στο αριστερό του χέρι και πόδι. Στην αρχή δεν έδωσε σημασία, αλλά το μούδιασμα και η αδυναμία μεγάλωνε. Του πήρε μισή ώρα να καταλάβει ότι δεν ήταν κάποιο «τράβηγμα» και ότι κάτι άλλο συνέβαινε. Μία ώρα μετά διαγνώσθηκε στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου με οξύ ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Έκτοτε, ο μοναδικός αυτός αθλητής, ο Michael Johnson, 54 ετών σήμερα, έχει γίνει ο καλύτερος πρεσβευτής της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, και ξεπερνώντας τα ταμπού της δημοσιότητας συμβάλλει ενεργά με την ιστορία του στην καμπάνια για την ενημέρωση του κοινού για τη δύσκολη αυτή νόσο.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών Ανδρονίκη Πλωμαρίτογλου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο "Υγεία" και Κωνσταντίνος Βέμμος, Επίτιμος Πρόεδρος του Οργανισμού μας, καθώς και οι συνεργάτες Αιμιλία Μίχου, Επίκουρη Καθηγήτρια Λογοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Παναγιώτης Παπαναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινολογίας ΕΚΠΑ, φιλοξενήθηκαν από την κ. Φωτεινή Γεωργίου στην εκπομπή "Υγεία πάνω απ' όλα" του ANT1 και συζήτησαν για διάφορες πτυχές του θέματος όπως η πρόληψη, η αντιμετώπιση και η αποκατάσταση μετά από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το video της εκπομπής είναι διαθέσιμο εδώ.

Εκπομπή ΑΝΤ1 ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ

 

Εκπομπή ΑΝΤ1 Υγεία πάνω απ’ όλα

 

ANT1 News 30-10-2021 ΣΤΙΣ 18:45 - Κοινωνία

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι νόσημα που απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση. Ειδικότερα στα ισχαιμικά εγκεφαλικά, που αποτελούν περίπου το 80% όλων των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αποφράσσονται αγγεία που προμηθεύουν με αίμα και οξυγόνο τον εγκέφαλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε λεπτό που περνάει χωρίς θεραπεία νεκρώνονται περίπου 2 εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα. Στόχος μας στον Ελληνικό Οργανισμό Εγκεφαλικών είναι να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση του κόσμου και των επαγγελματιών υγείας και με αυτό τον τρόπο να μειώσουμε το βαρύ και πολυδιάστατο αποτύπωμα που αφήνει αυτό το καταστροφικό σύνδρομο στην κοινωνία, το οποίο συνοψίζεται σε αυτό το video.

Πρόγραμμα Ζωής - Βόρεια Κυνουρία

Στις 7 Ιουνίου ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση στο Άστρος Κυνουρίας το Πρόγραμμα Ζωής - Βόρεια Κυνουρία, με τη συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, του Προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών κ. Γεώργιο Ντάιο και τον Επίτιμο Πρόεδρο του Οργανισμού κ. Κωνσταντίνο Βέμμο. Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» είναι ο αποκλειστικός χορηγός του Προγράμματος. Η κυρία Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη μίλησε για «μοναδικό παράδειγμα συνεργασίας και συνεργειών», καθώς για την υλοποίησή του προγράμματος συνεργάζονται ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών, η Α’ Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Κέντρο Υγείας Άστρους, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας. Το πρόγραμμα προβλέπει την κλινική και εργαστηριακή εξέταση όλων των ενήλικων μόνιμων κατοίκων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Θα διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια και το κόστος για την υλοποίησή του ανέρχεται στις 300,000€, εκ των οποίων 70.000€ αφορούν στον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, ο οποίος δωρήθηκε ήδη στο Κέντρο Υγείας Άστρους. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Άστρους κ. Πηγή Περδικάκη, και ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Γεώργιος Καμπύλης. Οι εισηγήσεις των ομιλητών είναι διαθέσιμες εδώ.

kinouriaImage

Boston Scientific Cardiology Award

H Boston Scientific Cardiology, εταιρεία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που περιλαμβάνει συσκευές πρόληψης των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας (TAVI) όπως το Sentinel Cerebral Protection System, έχει ξεκινήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στα πλαίσιο αυτής της καμπάνιας και των αντίστοιχων δράσεων που πραγματοποιούνται, η Boston Scientific Cardiology θα προχωρήσει σε δωρεές $1000 σε μηνιαία βάση για το 2022, σε σχετικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εγκεφαλικών. Ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών είχε την τιμή να είναι ο πρώτος Οργανισμός πανευρωπαϊκά που έλαβε τη σχετική δωρεά. Στην φωτογραφία, ο κ. Κωνσταντίνος Φωτεινός και ο κ. Αλέξανδρος Τζαμαρίας από την Boston Scientific Cardiology παραδίδουν την επιταγή της δωρεάς στον Ελληνικό Οργανισμό Εγκεφαλικών στην διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου μας.

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών με τίτλο "Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια"

 

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών με τίτλο "Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια" από τις Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας. Είμαστε ευγνώμονες στους περισσότερους από 90 συνάδελφους ιατρούς και επιστήμονες υγείας που συμπύκνωσαν τη γνώση και εμπειρία τους σε αυτές τις 440 σελίδες.

Παρατίθεται ο πρόλογος του κ. Κ. Βέμμου εκ μέρους των επιμελητών έκδοσης:

"Υπηρετώ τους ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) για περισσότερο από 30 χρόνια με επιμονή, επιστημοσύνη, πάθος και ταπεινότητα. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, η φροντίδα των ασθενών με ΑΕΕ έχει αδιαμφισβήτητα βελτιωθεί σημαντικά. Από την άλλη, ωστόσο, υπολείπεται ακόμη σημαντικά από το ιδανικό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό, οι συνεργάτες μου στον Ελληνικό Οργανισμό Εγκεφαλικών και εγώ επιμεληθήκαμε αυτής της προσπάθειας με αίσθημα ευθύνης και περισσή φροντίδα με σκοπό να προσφέρουμε ένα ακόμη εργαλείο στην προσπάθεια της περαιτέρω βελτίωσης της φροντίδας των ασθενών με ΑΕΕ στην Ελλάδα. Μέλημά μας ήταν να προσφέρουμε ένα βιβλίο το οποίο θα έχει στο επίκεντρό του τον Ασθενή, και όχι απλώς το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο ως νοσολογική οντότητα. Ένα κείμενο το οποίο θα συνοδεύσει τον Ιατρό και τον Ασθενή σε όλη την πορεία του: από την ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου αρκετά χρόνια πριν το επεισόδιο και την πρόληψη αυτού, στην οξεία φάση και την επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερης έκβασης, στην αποκατάσταση και τη μεγαλύτερη δυνατή λειτουργικότητα, έως την παρακολούθηση του ασθενούς για όλα τα χρόνια που θα ακολουθήσουν μετά το επεισόδιο και την πρόληψη της υποτροπής και διατήρησης της υψηλότερης δυνατής ποιότητας ζωής. Από το Α έως το Ω.

Στην προσπάθειά μας αυτή, είχαμε την εξαιρετική τιμή και χαρά να έχουμε τη γενναιόδωρη συνδρομή δεκάδων υψηλού επιπέδου επιστημόνων οι οποίοι χωρίς να φεισθούν προσπάθειας και χρόνου, μοιράστηκαν τη γνώση και την κλινική εμπειρία τους μέσα από τα κείμενα τους. Τους εκφράζουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας την οποία πιστεύουμε ότι θα συμμερισθούν όσοι μελετήσουν αυτό το βιβλίο.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει υπάρξει κατακόρυφη αύξηση της κατανόησης και γνώσης σχεδόν όλων των πτυχών του ΑΕΕ, όπως η πρωτογενής πρόληψη, η αιτιολογία και η παθοφυσιολογία, η διαγνωστική προσπέλαση, η οξεία αιτιολογική και υποστηρικτική αντιμετώπιση, η δευτερογενής πρόληψη και η αποκατάσταση. Πλέον, η Stroke Medicine έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά, τόσο σε ευρύτητα όσο και σε βάθος, και εκτείνεται σαφώς πέρα από τα όρια των ιατρικών ειδικοτήτων, τα οποία πλέον ξεπερνά και διαπερνά. Στο πλαίσιο αυτό,

Εξώφυλλο βιβλιού Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια

το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες που μεριμνούν για ασθενείς με ΑΕΕ και συμβάλλουν στην πρόληψη, αντιμετώπιση ή αποκατάσταση τους, όπως είναι οι Παθολόγοι, Νευρολόγοι, Καρδιολόγοι, Γενικοί Ιατροί, Ιατροί Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Αγγειοχειρουργοί, Νευροχειρουργοί, Ακτινολόγοι, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο Ιατρό ή Επιστήμονα Υγείας που ενδιαφέρεται να επεκτείνει τις γνώσεις του και να εμβαθύνει στο συγκεκριμένο τομέα.

Τέλος, ελπίζω και πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει πηγή γνώσης και έμπνευσης για τους νεαρότερους Ιατρούς και θα τους ωθήσει να ασχοληθούν πιο ενεργά με την Stroke Medicine τόσο σε κλινικό επίπεδο όσο και ερευνητικό και να πλαισιώσουν όσους βρισκόμαστε ήδη σε αυτό το χώρο, και με αυτό τον τρόπο να συμβάλουν ενεργά στην προώθηση της Ιατρικής και της Έρευνας στους ασθενείς με ΑΕΕ."

Μπορείτε να παραγγείλετε τα «Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια» online εδώ.

Πότε μπορεί να έχεις εγκεφαλικό

  • Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία
  • Ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο
  • Ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα ή παράλυση κάποιου άκρου
  • Ξαφνική σύγχυση, ζάλη ή αστάθεια στο περπάτημα
  • Ξαφνική απώλεια ή διαταραχή της όρασης
  • Ξαφνικό δυνατό, ασυνήθιστο πονοκέφαλο

Τι πρέπει άμεσα να κάνεις

  • Κάλεσε το ΕΚΑΒ
  • Ξάπλωσε κάπου
  • Μην παίρνεις κανένα χάπι

Untitled 1 new

Ευκαιρίες για Έρευνα στα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια

 

Σας ενδιαφέρει να κάνετε Έρευνα στα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια; Στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό; Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες! Στείλτε μας ένα μήνυμα στο info@stroke.gr και ελάτε να εξετάσουμε μαζί τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. 

Τα μέλη του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών έχουν έντονη ερευνητική δραστηριότητα και παραγωγή γνώσης, δημοσιευμένη στα σημαντικότερα διεθνή περιοδικά όπως το New England Journal of Medicine, Lancet, Circulation, Stroke και άλλα. Μπορείτε να βρείτε τη λίστα με τις δημοσιεύσεις των μελών του ΔΣ του Οργανισμού εδώ

Κάνετε το επόμενο βήμα στη σταδιοδρομία σας τώρα! Επικοινωνήστε μαζί μας!

 

  ESOC2017